Silikon Cephe Sistemleri

Silikon Cephe Ne Demek?

Dış cephede camlar arasında bulunan 16 mm’lik fuga boşluklarına silikon dolgu yapılmaktadır. Dış cephede silikon cephe alüminyum profil çerçevenin bulunmadığı cam giydirme sistemidir. Strüktürel silikon Cephe sistemleri olarak da bilinmektedir. Isı camlar cepheye kaset profilleriyle sabitlenerek monte edilmektedir. Kaset profillerine özel bir şekilde yapıştırılan camlar, dış cephede alüminyum profillerin gözükmemesi sebebiyle şık bir görünüm sağlamaktadır.

Silikon cephe giydirme sistemi, yapılara zengin cephe görünümü ve yüksek prestij görünümü sağlamaktadır. Bu sebeple yapıların dış cephe kaplamalarında en çok tercih edilen cephe sistemidir. Talep doğrultusunda modüllerin içine kanat profili uygulanabilmektedir. Dışarıdan belli olmayacak şekilde istenilen herhangi bir cam panele uygulanabilmektedir. Gizli kanat mekanizmaları sayesinde silikon cephe açılır kanat özelliği ile camın sadeliği ortaya çıkmaktadır.

Silikon Cephenin Özellikleri Nelerdir?

Yapı projelerinde belirtilmiş olan açıklıklara, katların döşeme betonlarına alüminyum veya galvanizli çelikten üretilen ankrajlara bağlanan taşıyıcı düşey profiller ile arasına istenilen silikon cephe cam ölçüleri takabilmek için kullanılan bir sistemdir. En belirgin özelliği çerçevelerin içeride kalması sebebiyle dış cephede bir bütünlük sağlamasıdır. Silikon cephe sistemlerinde, çerçeveler sistemin içerisinde kalacak şekilde camlara sabitlenmektedir. Bu özelliği sayesinde dışarıdan bakıldığında yalnızca cam kaplamanın görünmesi yapıya modern bir görünüm katmaktadır.

Silikon cephe teknik özellikleri

  • Profil genişliği 54 mm’dir.
  • Sistemde yatay ve düşey profiller farklıdır ve kondens kanallıdır.
  • Kondens kanalları sayesinde dış cephede havanın ve suyun tahliyesini maksimum seviyede sağlamaktadır.
  • Detay çözümleri pratik ve kolay sağlanmaktadır.
  • Bonding işlemi ile cam ve cephenin bütünlüğünü sağlamaktadır.
  • Sistem çelik profiller ile desteklenmektedir.
  • Yatay profiller kırlangıç sistemi ile bağlanmaktadır.
  • Farklı genişliklerdeki alüminyum cephe taşıyıcılarına imkân vermektedir.

 

Kasetli silikon cephe sistemi: Mimari yapıların dış cephelerinde son on yıldır kullanılan bu sistemler, günümüz şartlarında en uygun ve ideal cephe sistemleridir. Kasetli silikon cephe nasıl yapılır? Cephelerin belirlenen ölçü ve karelajlara göre ana taşıyıcı olan yatay ve düşey profiller asılmaktadır. Kat yüksekliğine göre yapılan hesaplamalarda ankraj bağlantılarının ayarlaması yapılır. Kat yüksekliği ve bina bağlantı detayları silikon cephe statik hesaplama yapılarak, katların arasına bağlanan ankrajlar binanın hareket durumuna göre ayarlanmaktadır. Ek olan yapılacak kiriş bölgesine dilatasyon malzemesi veya projeye uygun profil iki profil arasına geçirilmektedir. Binanın deprem hareketine göre cephelerin de hareket edebilmesi için muhakkak bu uçlardan biri serbest bırakılmalıdır.

Kaset profilleri önceden oluşturulan çerçevenin içine bonding ile yapıştırılır. Oluşturulan kaset paneller, şantiyede montajı tamamlanmış olan strüktürel taşıyıcıya monte edilir. İstenilen en uygun yere gizli kanat açma kolaylığı sağlanır. Mimari yapıların, günümüz teknolojisi sayesinde bilgisayarlarda ön izlemesi yapılabilmektedir. Bu sayede bina dış cephelerinin yapılmadan önce nasıl gözüktüğü konusunda bilgi sahibi olunmaktadır. Dış cephe yapılırken 3d silikon cephe ön izlemesi hazırlanarak, 2 boyutlu olarak yapılan çizimlerde gözden kaçan silikon giydirme cephe detayları kontrol edilebilmektedir.

Kasetsiz silikon cephe sistemi: Cephe alternatifi olarak genellikle tercih edilen dış cephe çözümüdür. Camlar, ısıcam çıtasının bulunduğu kısımlardan tougle klipsler sayesinde düşey ve yatay profil üzerine sabitlenmektedir. Camlar arasındaki derzler silikonlar vasıtasıyla doldurularak kapatılmaktadır. Yatay ve düşey profiller silikon ile doldurularak, çift yönlü silikon görüntüsü elde edilmesini sağlamaktadır. Tespit profilleri ile yapılan camlama sayesinde daha az profil kullanılmaktadır. Tek cam çıtası yardımı ile minimum 4 mm camlama yapılması sağlanmaktadır.

16 mm ile 20 mm cam arası çıtası seçenekleri bulunmaktadır. Yatay ve düşey derzlerin silikon ile doldurulması, kesintisiz bir cephe görünümünün elde edilmesini sağlamaktadır. Sisteme uygun olarak tasarlanan ve bütünlük içerisinde olan cephe kanadı profilleri sayesinde doğal havalandırma imkânı sağlanmaktadır. Kasetli silikon cephe sistemlerine alternatif olarak geliştirilmiştir. Kaset profilleri ve bonding işlemi maliyette tasarruf sağlamasından dolayı, yapı sahiplerine ekonomik bir dış cephe seçeneği sunmaktadır.

Silikon Cephe Isı Yalıtımı Yapar mı?

Dış cephe kaplamalarında tercih edilen silikon cephe sistemi, kondens kanalları sayesinde yapının içine su ve hava girmesini engellemektedir. Yağmur, kar ve fırtınalarda yapıların içindeki hava sıcaklığını korumaktadır. Kullanılan malzemeye göre dayanıklılığı artmaktadır. Silikon cephenin dış cephede kullanılıyor olması sebebiyle belli kriterler doğrultusunda üretilen malzemeler, kendi kategorilerinde de belli kalite sınıflarına ayrılmaktadır. Yalnızca cam ile kaplanan dış cephe yapısı dışarıdaki olumsuz hava koşullarına karşı ısıyı koruyacak şekilde monte edilmektedir.

Silikon cephe sistemi ısı yalıtımı sağlamakla birlikte güneş ışınlarından koruma özelliğine de sahiptir. Silikon cephe sistemleri için üretilen camlar, belli testlerden geçmektedir. Isı yalıtımı ve güneş ışınlarından koruma sağlayan bu dış cephe sistemi, maliyet açısından kullanıcılara tasarruf sağlamaktadır. Kondens kanalları sayesinde dış cephede havanın tahliyesini sağladığından dolayı, oda sıcaklığının korunmasında büyük bir etken sağlamaktadır.

Silikon Cephe Nerede Kullanılır?

Son dönemlerde yüksek yapıların artması sebebiyle genellikle silikon cephe sistemi kullanılmaktadır. Yüksek binaların modern ve şık bir görünüme sahip olması için dış cephelerin neredeyse tamamı cam ile kaplanmaktadır. Silikon cephe sistemi her yapıda kullanılabilmektedir. Yeni yapılan mimari yapılara uygulama yapılırken, proje detaylarından destek almak oldukça kolaydır. Proje detaylarından faydalanarak yapıya en uygun şekilde uygulanabilen silikon cephe sistemi; mimari yapılarda, inşaatlarda döşeme ve kolonlar için kullanılır.

Yeni nesil mimariye uygun olarak üretilen bu sistem, eski yapılara uygulanamamaktadır. Eski mimari yapılara dış cephe uygulaması için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Silikon cephe sistemi, mimari yapıların projelendirme aşamasında yapıya eklenmelidir. Dış cephenin tamamıyla farklı olarak projelendirilerek hesaplanması gerekmektedir. Bu sebeple yeni mimari yapılar için daha uygundur. Eski mimari yapılar eğer bu sisteme uygun bir şekilde projelendirilmiş veya silikon dış cepheye sahip ise uygulama yapılması mümkündür.

Silikon Cephe Seçimi Nasıl Yapılır?

Müşterinin talebine göre ve bulunduğu konuma göre farklı silikon cephe modelleri yapılabilmektedir. Farklı ışıklık ve güneş kırıcı özelliklerine sahip seçenekleri bulunmaktadır. Profesyonel dış cephe giydirme firmaları tarafından gerekli analizler ve planlama yapılarak mimari yapıya uygun seçenekler belirlenmektedir. Analizler sonucu mimari yapıya en uygun dış cephe sistemi tercih edilmelidir. Bu sebeplerden ötürü her şeyden önce referansları iyi araştırılmış olan firmalarla çalışılması gerekmektedir.

WeCreativez WhatsApp Support
👋 Size nasıl yardımcı olabilirim?